Πράσινο πάρτι – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022

Δημοσιεύτηκε από τον/την Αφροδίτη Ντίνου στις

Σαν οικολογικό σχολείο επενδύουμε σε δράσεις για το Περιβάλλον, δεν μπορούσαμε λοιπόν να παραβλέψουμε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα, που φέτος πέφτει Κυριακή (5/6).

Η οδηγία ήταν “Φορέστε κάτι πράσινο” και πάρτε μέρος σε μια γιορτή για το περιβάλλον! Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και συμμετείχαν με την δέουσα σοβαρότητα και δημιουργικότητα στην ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Για το σχολικό έτος 2021-2022 το θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Φροντίζω και Αγαπώ το Περιβάλλον-Ενημερώνομαι για την Κλιματική Αλλαγή» και εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της Εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφόρου Ανάπτυξης, με κεντρικό σημείο αναφοράς την Κλιματική Αλλαγή.

Στο σχολείο μας αφιερώσαμε την Παρασκευή 3 Ιουνίου, σε ενημερώσεις και δραστηριότητες για την Ημέρα αυτή. Προσεγγίσαμε το θέμα με τη μέθοδο των Κοινωνικών Ιστοριών, χρησιμοποιώντας υλικό από το αρχείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα περιβαλλοντικά παραμύθια που διαβάσαμε αναφέρονταν σε προβλήματα της εποχής μας όπως η υπερκατανάλωση και η ρύπανση του περιβάλλοντος και του αέρα (Μυστικά για το Περιβάλλον http://www.env-edu.gr/Documents/),

το επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον (Οδός Ανθούλας, http://www.env-edu.gr/Documents/i_odos_anthoulas.pdf), οι κίνδυνοι που απειλούν τα Δάση (Η ελπίδα των Καγιάκος, http://www.env-edu.gr/Documents/i_elpida_ton_kagiakos.pdf), η ρύπανση των θαλασσών (Το γαλάζιο νησί, http://www.env-edu.gr/Documents/to_galazio_nisi.pdf) και, βέβαια η Κλιματική Αλλαγή και το ενεργειακό μας αποτύπωμα (Ο κόσμος καίγεται, http://www.env-edu.gr/Documents/o_kosmos_kaigetai1.pdf)

Οι ιστορίες αξιοποιήθηκαν για συζήτηση και προβληματισμό, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και δημιουργήθηκαν εικαστικά έργα, που αποτύπωσαν τις σκέψεις των παιδιών. Η ΣΤ και η Α, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της σύμπραξης “Γίνε βοηθός μου, μεγάλος αδερφός μου” και έφτιαξαν σε ομάδες “το Δέντρο τους”, με την μέθοδο Land Art.

Η ημέρα μας ολοκληρώθηκε με πικ νικ στο Πάρκο Γαλήνης, όπου χαλαρώσαμε, παίξαμε, φάγαμε και απολαύσαμε τη φύση και βέβαια, καθαρίσαμε…


0 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Σύμβολο κράτησης θέσης avatar

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate